Dong Zhong memang komunis celaka!

Dong Zong buat hal lagi. Semalam, Jumaat 9 november 2012, satu iklan telah disiarkan di dua akhbar berbahasa Cina yang dominan iaitu Sin Chew Daily dan Nan Yang SIang Pau. Lolong taknak tulis panjang, biarlah pembaca nilai sendiri bentuk iklan di bawah. Errr Lolong translatekan di bawah gambar ni. Kalau tak mana korang nak paham kan hahahhahah.

 

Imej

Terjemahan Bebas:

SURAT DARIPADA DONG ZONG KEPADA RAKYAT

Negara kita ialah sebuah Negara yang mempunyai pelbagai kaum, bahasa, kebudayaan serta agama. Namun, Selama ini kerajaan telah mengabaikan hak yang diperuntukkan dalam Perlembagaan Persekutuan kepada semua kaum untuk menggunakan bahasa ibunda. Kerajaan telah melaksanakan dasar pendidikan satu aliran secara jangka masa panjang yang tidak selaras dengan keadaan Negara kita. Sejak <Laporan Tun Razak 1956> yang mengemukakan dasar pendidikan yang berorientasi “satu bahasa, satu jenis sekolah”, dasar-dasar pendidikan Negara yang seterusnya seperti laporan pendidikan, akta pendidikan dan pelan pembangunan pendidikan juga tidak dapat dipisahkan daripada pemikiran untuk mencapai matlamat utama tersebut. Pelan Pembangunan Pendidikan 2013-2025 yang baru diumumkan turut mempunyai konsep yang sama dan lebih dipergiatkan.

Pelan tersebut masih terus berpegang kepada dasar pendidikan satu aliran dan meminggirkan sekolah rendah Cina dan sekolah rendah Tamil sebagai matlamat utama. Pelan tersebut mencadangkan sekolah rendah Cina dan Tamil menggunakan sukatan, buku dan cara mengajar subjek Bahasa Melayu yang mempunyai standard sama dengan sekolah rendah kebangsaan, Oleh itu, masa belajar Bahasa Melayu di sekolah telah ditambah secara ketara sehingga 570 minit setiap minggu. Ini akan menyebabkan struktur sukatan pelajaran di sekolah rendah Cina dan Tamil menjadi tidak seimbang dan ini akan menjejaskan matlamat untuk menggunakan  bahasa ibunda dalam pengajaran.

Pelan tersebut bertujuan untuk mempopular dan meningkat kualiti pendidikan, namun tindakan ini adalah tidak adil kepada sekolah agama dan SMPC serta mengabaikan janji kepada sekolah menengah kebangsaan dan sekolah katolik. Tindakan ini juga menafikan sumbangan SMPC terhadap pembangunan Negara dan sengaja mengecualikan ia daripada arus pendidikan Negara.

Pelaksanaan pelan pembangunan pendidikan tersebut mencabuli prinsip pendidikan yang adil, dan ini tidak menguntungkan pembangunan pendidikan pelbagai kaum dan bahasa serta menghalang perpaduan dan masyarakat yang harmoni, dengan ini kita harus tegas untuk membantah pelaksanaannya.

Sekarang, pendidikan bahasa etnik menghadapi krisis, dan cara perjuangan yang selama ini tidak berkesan. Dong Zong berpendapat bahawa kita harus menggabungkan semua kuasa daripada pelbagai pihak dan lapisan masyarakat untuk mengambil tindakan yang lebih praktikal demi menyampaikan hasrat kita untuk melindungi dan membangunkan pendidikan bahasa etnik. Oleh demikian, kami akan menganjurkan “Perhimpunan aman 1125” pada 25 November 2012, jam 11 pagi di Padang Timur, AmCorp Mall, Petaling Jaya untuk bersatu kuasa daripada pelbagai kaum, pelbagai lapisan masyarakat, pelbagai parti politik, persatuan-persatuan dan badan-badan NGO  untuk membantah Pelan Pembangunan Pendidikan yang dapat mengugat pembangunan pendidikan bahasa ibunda dan perpaduan kaum. 

– end-

Lolong: Cara perjuangan selama ini tidak berkesan? Nak revolusi juga ke?

 

 

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

4 Responses to Dong Zhong memang komunis celaka!

 1. darman berkata:

  Nak sampaikan hasrat adakah mesti melalui perhimpunandan demonstrasi. Adakah mesti dgn mengheret rakyat ramai yg tak terlibat? Di kalangan kaum cina pun kalau setiap etnik cina menggunakan loghat dan bahasa etnik mereka, kaum cina pun tak kan dapat bersatu. Sebab itulah mereka bersetuju satu bahasa saja sbg bahasa utama kaum cina iaitu bahasa mandarin. Begitu jugalah dgn rakyat malaysia, mesti gunakansatu bahasa saja iaitu bahasa malaysia. Bahasa jiwa bangsa! Bahasa Malaysia jiwa Bangsa Malaysia!!!

 2. Azman Saad berkata:

  MEREKA NI MEMANG GOLONGAN YG MENGAMBIL KESEMPATAN. MEREKA FIKIR APA..KALAU ORG MELAYU TAK MENGHIRAUKAN SENSIVITI SEMASA ORG-ORG MELAYU JUGA BOLEH MENUNTUT SUPAYA DIHALANG SEKOLAH-SEKOLAH CINA DIWUJUDKAN DI NEGARA INI, DGN ALASAN MEREKA SEMUA ADALAH KAUM PENDATANG. SELAIN DARI ITU SECARA DEMOKRASI ORG-ORG MELAYU DAN BUMIPUTRA ADALAH MAJORITI, JADI MEREKA SEMUA BOLEH MENUNTUT SUPAYA PUNGUTAN SUARA DIADAKAN AGAR SEKOLAH2 CINA DIHAPUSKAN DINEGARA INI. KEPUTUSAN PUNGUTAN SUARA SUDAH TENTU AKAN DIMENANGI 0LEH ORANG-ORANG MELAYU YG MENJADI MAJORITI. SUDAH TENTU KERAJAAN MALAYSIA MENGIKUT SUARA MAJORITI. CONTOHNYA SATU NEGARA DIBARAT TELAH MEMBUAT PUNGUTAN SUARA ATAU UNDI SUPAYA MASJID DILARANG DIBENA DINEGARA TERSEBUT SWITZERLAND. SUDAH TENTU DIMENANGI OLEH KUMPULAN PUAK MAJORITI KRISTIAN YG MENJADI RAKYAT DINEGARA TERSEBUT. BERDASARKAN AMALAN DEMOKRASI TERSEBUT, KERAJAAN NEGARA TERSEBUT YG KONONNYA BERAT HATI TERHADAP KEPUTUSAN TERSEBUT, TELAH MENGHALANG MASJID DIDIRIKAN DI NEGARA TERSEBUT DGN ALASAN DEMOKRASI. OLEH ITU DI NEGARA INI MAJORITI ORG-ORG MELAYU YG SEBENARNYA SUDAH TERLALU BANYAK BERTOLAK ANSUR TERHADAP KAUM INI YG BOLEH DIKATAKAN SUDAH DIBERI BETIS HENDAKKAN PEHA DAN JENIS KAUM YG TAK PERNAH MENGENANG JASA, PERLU BANGKIT MENDESAK KERAJAAN MEMBUAT PUNGUTAN SUARA TERHADAP PERKARA INI, SUPAYA KAUM CINA YG BERLAGAK INI MEMBUKA MATA. SEKIRANYA TIADA SEBARANG TINDAKAN TEGAS TERHADAP PERKARA INI, KAUM INI AKAN MENJADI TERSNAGAT KURANG AJAR DAN PERLU DIBERI PENGAJARAN. KERAJAAN BN TIDAK BOLEH MENGHARAP KEPADA SOKONGAN KAUM INI DALAM PILIHANRAYA YG KE 13 INI, DISEBABKAN MEREKA SECARA MAJORITI AKAN MENGUNDI DAP DAN PR, WALAUPUN BANYAK MANA KEBAIKAN DAN KELEBIHAN EKONOMI YG DIBERIKAN OLEH KERAJAAN BN KPD KAUM CINA INI. KERAJAAN BN PERLU BERFIKIR SECARA SERIUS DAN MENGAMBIL INISIATIF YG JITU TERHADAP MASALAH TUNTUTAN KELOMPOK CINA YG TAK PERNAH MENGENANG BUDI MAJORITI ORG MELAYU DAN BUMIPUTRA.

 3. Khaliff Aziz berkata:

  Selagi menteri “pondan” mengusai KDN selagi itulah perkara sebegini akan berterusan berlaku bahkan akan mencapai tahap porak peranda tidak lama lagi. Malaysia tidak mungkin dapat mencapai cita cita untuk mengujudkan dasar “1 Malaysia” yang sebenarnya selagi mana kerajaan masih bersikap pilih kasih namun kerajaan perlu bertegas dan tidak berkompromi dengan kumpulan yang ingin menghancurkan dan merosakan keamanan negara dengan terus menerus bertindak mencetuskan perasaan membenci antara lain lain kaum di Malaysia. Hishamudin Tun Hussein patut bersara aje.

 4. gagah berkata:

  Menteri pondan lebih mementingkan politik cina

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s