ALHAMDULILLAH. ANGGOTA KESELAMATAN KITA SELAMAT

UPDATE LAHAD DATU (Drp MyMassa): Info terbaru yang diterima daripada Krew MyMassa yang berada berhampiran lokasi serangan, setakat ini sejak serangan bermula pukul 7 pagi tadi, laporan mengesahkan tiada kecederaan atau kematian dari Pihak Keselamatan Malaysia. 

Alhamdulillah! Teruskan mendoakan kesejahteraan Wira Negara kita! Semoga beroleh kemenangan!

Jumlah kematian penceroboh pula masih tidak dapat disahkan setakat ini. Penduduk tempatan yang berada berhampiran dengan lokasi serangan dipindahkan menggunakan lori.  Dalam masa yang sama, kawalan keselamatan di zon merah diperketatkan:Pihak keselamatan memperketatkan kawalan keselamatan di zon merah susulan serangan ofensif yang dilancar ke atas penceroboh bersenjata di FELDA Sahabat 17, Kampung Tanduo di sini, hari ini.  

Tinjauan BERNAMA mendapati pasukan keselamatan meletakkan zon penampan bagi membezakan kawasan perang dan ruangan untuk orang awam di laluan masuk ke Kampung Tanduo, Labian dan Tanjung Batu yang dikawal ketat oleh anggota keselamatan terdiri daripada tentera dan polis. Kawasan itu menjadi zon larangan masuk bagi orang awam dan pihak tidak berkaitan.  

Sementara itu, masyarakat setempat termasuk di kawasan berjiran seperti Felda Sahabat 16 pula mengambil langkah keselamatan dengan berkurung di dalam rumah.  

Tinjauan BERNAMA di bandar Lahad Datu, kira-kira 130 kilometer dari kawasan pencerobohan kumpulan bersenjata terbabit, mendapati keadaan seperti biasa dan orang ramai masih keluar dengan urusan masing-masing.  

Walaupun masih banyak premis perniagaan ditutup, operasi beberapa kedai runcit, kedai kasut dan kedai telekomunikasi di Bandar Sri Perdana berjalan seperti biasa.  

Awal pagi ini pasukan keselamatan melancarkan serangan ofensif dari udara dan darat ke atas penceroboh yang menjadikan Kampung Tanduo sebagai kubu mereka sejak 9 Februari lalu.  

Serangan itu dilancar selepas kumpulan terbabit tetap enggan menyerah diri sekalipun diminta berbuat demikian oleh pasukan keselamatan.  

Sehingga kini, lapan anggota pasukan Polis Diraja Malaysia terkorban ketika mempertahankan keselamatan negara daripada ancaman kumpulan penceroboh terbabit yang mendakwa mereka ‘Tentera Sulu’. – BERNAMA

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s